Szczepienie na grypę aż o 1/4 zmiejsza ryzyko udaru

21 lutego 2014, 17:24

Szczepienie na grypę o 24% zmniejsza ryzyko przebycia udaru w tym samym sezonie grypowym.



Mikrobąble z tlenem sprawiają, że guzy piersi są wrażliwsze na radioterapię

30 stycznia 2018, 12:16

Potraktowanie raków piersi wypełnionymi tlenem mikrobąbelkami sprawia, że są one 3-krotnie bardziej wrażliwe na napromienianie. Zwiększa się też przeżywalność zwierzęcych modeli tej choroby.


Zdrowy ser z mleka jaka

18 marca 2008, 12:32

Ser z mleka jaków (Bos grunniens) jest zdrowszy od swojego zwykłego odpowiednika. Zawiera więcej dobrych dla serca kwasów tłuszczowych. W ramach badań prowadzonych w Kanadzie i Nepalu porównywano cheddar z mleka jaka i cheddar krowi (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Szczurzy mózg pamięta bodźce działające w czasie znieczulenia ogólnego

20 marca 2014, 07:09

Szczurzy mózg może pamiętać zapachy, z którymi zetknął się podczas znieczulenia ogólnego.


Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk

22 lutego 2018, 11:57

Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.


© striaticlicencja: Creative Commons

Skórka na skrzydła

18 kwietnia 2008, 15:17

Turbulencje są zmorą zarówno inżynierów, jak i osób podróżujących czy pilotujących samoloty. Zespół Dimitrisa Lagoudasa z Texas A&M University skonstruował rodzaj powłoki, która pod wpływem chaotycznych ruchów powietrza przyjmuje odpowiednio pofalowany kształt. Podobny trik, tyle że w wodzie, stosują delfiny (Smart materials and structures).


Szybsze testowanie szkła metalicznego

14 kwietnia 2014, 13:46

Na Yale University opracowano metodę szybkiej identyfikacji i charakterystyki szkieł metalicznych (BMG). To amorficzne stopy metali o wytrzymałości większej niż stal. Szkło metaliczne wykorzystywane jest m.in. do produkcji zegarków czy kijów golfowych, a może przydać się przy produkcji implantów oraz urządzeń medycznych, w których wymagana jest plastyczność i wytrzymałość


Zły stan uzębienia = wyższe ryzyko cukrzycy?

20 marca 2018, 07:19

Wiele przemawia za tym, że zły stan uzębienia wiąże się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy.


Kawa? Tak, ale nie przed śniadaniem...

20 maja 2008, 17:11

Picie przed śniadaniem, na które składają się płatki zbożowe z niską zawartością cukru, kawy kofeinowej zwiększa w przypadku niektórych osób ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2. Zespół Terry'ego Grahama z Uniwersytetu w Guelph twierdzi bowiem, że kofeina zmienia reakcję organizmu na cukier (American Journal of Clinical Nutrition).


XEL-1© Sony

Sony wycofuje się z rynku OLED

15 maja 2014, 09:58

Sony przekształciło zespół pracujący nad telewizorami OLED w grupę rozwijającą technologię 4K/UltraHD TV. Japońska firma uznała, że w najbliższych latach nie będzie wystarczającego popytu na OLED. Koncern chce zamiast tego rozwijać urządzenia 4K, co ma pozwolić jego wydziałowi produkującemu telewizory na ponowne osiąganie zysków.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy